Изборник Затворити

PROGRAM - VOJSKA

Komplet zaštitne balističke opreme

Komplet zaštitne balističke opreme (u daljem tekstu KZBO) namenjen je za zaštitu vitalnih delova tela (grudni koš i trbušni deo) od parčadnog dejstva granata i bombi i običnih zrna ispaljenih iz pištolja (kalibra do 9mm), automata i revolvera za nivo zaštite IIIA, po standardu NIJSTD0101.04. Zaštitne ploče štite od dejstva puščanog metka na nivou zaštite IV (NIJSTD 0101.04) samostalno bez zaštitnog plašta zaštitnog prsluka. Šlem balistički štiti od parčadnog dejstva granata i bombi za nivo zaštite „Special Type“ – NIJSTD 0106,01. U kombinaciji sa zaštitnom pločom nivoa zaštite IV na mestima koja su pokrivena tim pločama, KZBO štite od zrna ispaljenih iz automatskih pušaka. KZBO obezbeđuje optimalan smeštaj delova NVO i borbenih resursa korisnika.

Opšte karakteristike kompleta zaštitne balističke opreme KZBO korisniku obezbeđuju nesmetanu i brzu upotrebu ličnog naoružanja, vojne opreme i pripadajućih borbenih resursa. Pripadajući borbeni resursi vojnika određeni su prema njihovim specijalnostima.
Nivo zaštite balističkog prsluka, bez zaštitnih balističkih ploča je IIIA po standradu NIJ STD 010.04, a nivo zaštite od parčadnog dejstva je V50 ≥ 500 m/s, po MIL 662 F, sa standardnim NATO simulatorom parčadnog dejstva mase 1,1g.
PRSLUK BORBENI BALISTIČKI (PBB)

Namena i opšte karakteristike prsluka borbenog balističkog:
Prsluk borbeni balistički (u daljem tekstu PBB) namenjen je za zaštitu vitalnih delova tela (grudni koš, trbušni i preponski deo, vrat, ramena i nadlaktice) od parčadnog dejstva granata, bombi i običnih zrna ispaljenih iz pištolja, automata i revolvera. PBB sa zaštitnim balističkim pločama, na mestima koja su pokrivena tim pločama, štiti od pancirnih zrna ispaljenih iz automatskih pušaka, karabina i snajpeskih pušaka, kao i od zrna 5,56 mmSS 109 udarne brzine 944 m/s ± 9 m/s. PZB je namenjen za nošenje i borbenu upotrebu svih delova naoružanja, vojne opreme i zaštitnih resursa i omogućava optimalni raspored opreme vojnika na gornjem delu tela. PBB korisniku obezbeđuje nesmetanu i brzu upotrebu svih delova naoružanja, vojne opreme i pripadajućih borbenih resursa.
Nivo zaštite prsluka, bez zaštitnih ploča, je IIA po standardu NIJ STD 0101.04, odnosno prsluk štiti od revolverske municije i parčadnog dejstva fragmenata je V50 ≥ 500 m/s, po MIL 662 F, sa standardnim NATO simulatorom parčadnog dejstva mase 1,1g.

Komplet zaštitne balističke opreme namenjen je da obezbedi propisanu balističku zaštitu korisnika prilikom njegove upotrebe u specijalnim i srodnim jedinicama, konstruisan i izrađen tako da obezbedi optimalan smeštaj delova NVO i borbenih resursa, ali ga u skladu sa ukazanim potrebama i raspoloživim mogućnostima mogu koristiti i pripadnici ostalih jedinica ustanova Vojske Srbije.

Namena KZBO je zaštita vitalnih delova tela (grudni koš, trbušni deo i glava) od parčadnog dejstva granata i bombi i običnih zrna ispaljenih iz pištolja, automata i revolvera, odnosno nivo zaštite IV (NIJ STD 0101.04).

Za šlem („FAST HELMET“) pripadnika specijalnih jedinica nivo zaštite od parčadnog dejstva granata i bombi je IIIA (NIJ STD 0101.04). U kombinaciji sa zaštitnom pločom nivoa zaštite IV (NIJ STD 0101.04), na mestima koja su pokrivena tim pločama, KZBO štiti od PA zrna ispaljenih iz automatskih pušaka.

KZBO je namenjen i za nošenje i borbenu upotrebu pripadajućih delova naoružanja, vojne opreme i borbenih resursa, tako da omogućava najoptimalniji raspored opreme vojnika u gornjem delu tela. Ukoliko bi umesto prsluka borbenog balističkog bio korišćen nosač ploča (tzv. „Plate carrier“), u tom slučaju nivo zaštite ploča bi bio IV (NIJ STD 0101.04). Nivo zaštite meke balistike prsluka borbenog balističkog oko ploča je IIIA (NIJ STD 0101.04).

KZBO korisniku obezbeđuje nesmetanu i brzu upotrebu svih delova naoružanja, vojne opreme i pripadajućih borbenih resursa. Pripadajući borbeni resursi vojnika u specijalnim jedinicama su oderđeni prema njegovoj specijalnosti.

Prsluk zaštitni balistički ( u daljem tekstu PZB) namenjen je za zaštitu vitalnih delova tela (grudni koš, trbušni i preponski deo, vrat, ramena i nadlaktice) od parčadnog dejstva granata i bombi i običnih zrna ispaljenih iz pištolja, automata i revolvera za vojnike-starešine specijalnih jedinica. PZB sa zaštitnim balističkim pločama, na mestima koja su pokrivena tim pločama, štiti od pancirnih zrna ispaljenih iz automatskih pušaka, karabina i snajperskih pušaka, kao i od zrna 5,56 mmSS 109 udarne brzine 944 m/s ± 9 m/s. PZB je namenjen i za nošenje i borbenu upotrebu svih delova naoružanja, vojne opreme i zaštitnih resursa i omogućava optimalni raspored opreme vojnika u gornjem delu tela.

Zaštitna i letačka oprema za pilote Republike Srbije

Novi model zaštitne i letačke opreme za pilota namenjen je za zaštitu života i zdravlja korisnika u uslovima izvršavanja namenskih zadataka a karakteriše ga multifunkcionalnost delova, mogućnost slobodnih i brzih pokreta u skladu sa potrebama pilota.

1. Kombinezon pilotski
Kombinezon se u zavisnosti od spoljne temperature nosi sa ili bez podkombinezona
Kombinezon je urađen od negorive tkanine (u zelenoj boji) koja ima površinsku masu od 165 gr/m² i koja je sačinjena od aramidnih i anistatičkih vlakana i pomoćnih materijala koji su negorivi (konac, patent zatvarači, čičak trake, rips trake, lastik)

2. Natkolena planšeta-pomoćna
Natkolena planšeta-pomoćna se isporučuje zajedno sa kombinezonom pilotskim
Natkolena planšeta-pomoćna je urađena od negorive tkanine (u zelenoj boji) koja ima površinsku masu od 165 gr/m² i koja je sačinjena od aramidnih i anistatičkih vlakana i odgovarajućie providne folije otporne na previjanje i pomoćnih materijala koji su negorivi (konac, patent zatvarač, čičak trake)

3.Potkombinezon pilotski
Potkombinezon se u zavisnosti od spoljne temperature nosi sa pilotskim kombinezonom.
Potkombinezon je urađen od negorive pletenine (u zelenoj boji) koja ima površinsku masu od 200 gr/m² i koja je sačinjena od aramidnih, kevlarskih anistatičkih vlakana i pomoćnih materijala koji su negorivi (Konac, Patent zatvarači, Lastik)

4.Jakna platnena pilotska
Jakna je urađena od negorive tkanine (u zelenoj boji) koja ima površinsku masu od 210 gr/m² i koja je sačinjena od aramidnih i anistatičkih vlakana i pomoćnih materijala koji su negorivi ( Tkanina sintetička za štepanu postavu, filc,izolacioni materijal) za štepanu postavu, render (za manžetne i pojas, konac, patent zatvarači, čičak trake). Jakna ima štepani sintetički uložak ( sa izolacionim materijalom ) radi dodatne zaštite i komfora.

5. Torba za nošenje letačke opreme ( veća i manja )
Torba za nošenje letačke opreme je urađena od vodonepropustne, otporne na habanje i vodoodbojne tkanine (u zelenoj boji) „kordura“ koja ima površinsku masu od 300 gr/m² i koja je proizvedena od 100% poliamidnog prediva (PA 6.6) i poliuretana koji je nanešen na naličju tkanine.

Taktička uniforma

Jakna zimska je namenjena zaštiti od spoljašnjih meteoroloških uslova: hladnoće, vetra i kiše. Izrađuje se od laminirane tkanine. U postupku izrade se sa unutrašnje strane „vare“ šavovi, a spolja se koristi vodonepropusni patent zatvarač. Postava kapuljače je mreža. Jakna se može koristiti sa podjaknom i bez nje.

 • Trolaminat
 • 100% poliester
 • Paropropustljiva
 • Vodonepropustljiva
 • 100% poliester

Jakna – uložak od polara, koristi se kao sastavni deo jakne zimske pri niskim temperaturama. Po potrebi, uložak može da se skine i koristi kao jakna od polara. U cilju zaštite delova izloženih habanju.
Kese džepova su od mreže.
Manžetne su od render pletenine, sa otvorom za palac.

 • Pletenina „POLAR“
 • 100% poliester
 • Sivo – maslinasta boja (SMB)

Pantalone zimske su namenjene odevanju, pre svega u zimskom periodu, kao donji deo uniforme i kao zaštita od meteoroloških uslova u hladnijem delu godine (jesen, zima). Imaju ojačanje od osnovne tkanine na sedalnom delu i kolenima. Izrađuju se od tzv. zimske ripstop tkanine. Džepovina je od osnovne tkanine.

 • Ripstop tkanina 2
 • 50% pamuk, 50% poliester
 • ripstop
 • Sivo-maslinasta boja (SMB)

Taktička uniforma za specijalne jedinice - KOBRE

Sastavni delovi kompleta:

Taktičke pantalone (pored izdržljivosti i elastičnosti materijala koji se koriste za izradu, korisniku daju veliku fleksibilnost i mobilnost prilikom kretanja i zauzimanja različitih stavova i položaja). Materijal Rip-Stop je dizajniran za specijalnu odeću sa dugotrajnim karakteristikama, a odnos pamuka i sintetike u odnosu 50%/50% se pokazao kao najprikladniji i najkomforniji.Ovaj materijal je izuzetno izdržljiv, otporan na habanje, ne gužva se, brzo se suši i izgleda veoma prikladno, EN ISO 1833 MULTIKAM MASKIRNI DEZEN.

Model uniforme je specifičan po novoj unikatnoj diskretno maskirnoj sivo-crnoj boji koja je prilagođena kako za terensku upotreb tako i za nošenje u urbanim sredinama. Na ovom modelu pantalona ima osam džepova koji omogućavaju da smestite sve neophodne sitnice koje nosite sa sobom.

Taktičke pantalone su napravljene od Rip-Stop materijala sa ojačanjem na kolenima i vrhovima gornjih džepova, materijal koji čuva od habanja a ujedno je vodonepropustan. Zatezači sa zadnje strane pantalona koji će omogućiti da po potrebi korisnika nogaice budu pripojene uz telo.

Taktička bluza (postojanost i izdržljivost materijala izuzetno udoban i pogodan za korišćenje prilikom nošenja opreme u terenskim uslovima), model koji na leđima ima preklop koji služi za lagodnije kretanje. Preklop omogućava da bluza ne bude tesna i da bude pogodna i za nošenje prilikom kretanja i daje dišljivost telu.

Bluza ima prikirveni rajferšlus, i na delu koji ide preko rajsferšlusa se nalazi jedan čičak. U visini grudi, sa obe strane se nalaze dva taktička skrivena džepa. Pored njih ova jaknica ima i još po dva džep na rukavima sa rajsferšlusom. Rukavi su široki i na krajevima se podešavaju preko čičak trake.

Borbena uniforma za vojsku Republike Severne Makedonije

Borbena bluza:

Prednji deo ima šob lajsnu i pričvršćena je sa 5 dugmadi od kojih su 4 dugmeta skrivena u lajsni i nisu vidljiva. Na levoj strani gornjeg delà bluze, od kragne i od ivice, nalazi se prvi otvor na dugmetu. Dugmad su ušivena sa desne strane prednje strane. Rastojanje dugmadi od ivice ivice je 3,5 cm. Na sredini prednjeg delà, u visini gornje ivice patne, na džepovima je ušivena šavna traka, namenjena za pričvršćivanje oznake d. U sredini po dužini, čičak traka je ušivena jednim bodom. Na prednjoj strani nalaze se dva spoljna džepa na grudima sa patnama. Iznad desnog džepa nalazi se čičak traka za pričvršćivanje prezimena. Rukavi su klasični i izrađeni su iz dva delà. Na oba rukava ušiveni su kosi džepovi. Dimenzije džepova su visoke 16 cm. Na donjoj strani prišivena je čičak traka .

Borbene pantalone:

Pantalone imaju prorez koji se kopča sa 4 dugmeta. Dugmad su ušivena na desnoj strani proreza. Prvo gornje dugme je vidljivo, dok su 3 dugmeta skrivena.

Sedište pantalona ojačano je drugim slojem tkanine, Pojas je širok 4 cm. Spoljašnji deo pojasa nije zaseban deo. Unutrašnjost pojasa je izrađena od posebnog komada skrojenog od lica osnovne tkanine.

Pantalone na gornjem delu imaju dva kosa unutrašnja džepa sa džepnom torbom od osnovnog materijala dubine 30 cm.

Na obe noge u visini kukova nalazi se jedan bočni džep sa patnom . Spoljni i unutrašnji deo puta spojeni su bočno i uz gornju ivicu. Džepovi imaju 3 nabora, dva nabora u sredini džepa su dubine 3 cm, a završni preklop dubine 6 cm, koji je slobodan na gornjoj ivici džepa. Nabori su usmereni prema zadnjem delu noge. Imaju dva dugmeta na vrhu džepa.

Noge u predelu kolena ojačane su drugim slojem tkanine.

Maskirna uniforma ( bluza + pantalone ) SOD-ltalija

Tehničko tehnološke mogućnosti i kvalitet YUMCO proizvoda omogućuju različite aspekte poslovne saradnje i proizvodnje, što je rezultovalo, pored ostalog, saradnjom sa poznatim brendom SOD, radi izrade tkanine za maskirnu uniformu i njeno šivenje sa originalnim pomoćnim materijalom (čičak trake, patent zatvarači, dugmete u odgovarajućem kamuflažnom dezenu, kao i originalne etikete, trake i ostalo). Samo šivenje je prema propisanoj vrsti boda i definisanim pozicijama štepova i ojačanja štepanim ringlicama.

Maskirna uniforma se radi od pamučnosintetičke tkanine u rip-stop prepletaju, odgovarajućeg dezena sa tzv.teflon obradom, što obezbeđuje vodoodbojnost i smanjeno prljanje, kamuflažu, kao i izdržljivost pri obavljanju zadataka u različitim uslovima i na različitim tipovima terena.

Bluza je blago strukirana, sa satlom u ramenom delu prednjica i leđa i blago zaobljenim porubom. Ima kragnu povišenu u zadnjem delu, sa vezenim simbolom zvezde na prednjim produžetcima.Rukavi su uglavljeni, dvodelni. U ramenom delu imaju našivene džepove sa patent zatvaračima i našivenim vlaknastim čičkom. U predelu lakta je našiveno ojačanje, a iznad poruba, oblikovana i delimično našivena špangla sa čičak trakom radi podešavanja obima rukava. Prednjice imaju našivene grudne džepove u obliku petougla sa skrivenim patent zatvaračem prema sredini i našivenim vlaknastim čičak trakama za identifikaciju u gornjem delu. Iznad desnog džepa je našivena vlaknasta čičak traka za oznaku čina. Kopča se sa pet dugmeta sa prečkom sa trakicama od osnovne tkanine, našivene na preklop desne prednjice. Na preklop leve prednjice, unutra je našivena podlajsna sa opletenim rupicama za kopčanje, a na sredini, spolja špangla, koja pokriva jednu spoljnu rupicu. Leđa su sa faltama u ramenom delu i sečenjem u produžetku, do kraja poruba.

Pantalone su sa blago suženim nogavicama koje formiraju spoljni deo pojasa, ojačanjem od osnovne tkanine u sedalnom delu i predelu kolena i elsatičnim gajtanom sa stoperom u porubu nogavica.Kopčanje je sistemom vlaknasta/kukičasta čičak traka u delu pojasa i sa dve skrivene dugmete sa prečkom i trakicama odosnovne tkanine u predelu šlica. Pojasnica od osnovne tkanine je našivena sa unutrašnje strane, a spolja su 4.standardne gajke, po dve napred i pozadi i 4.produžene gajke sa malom gajkicom sa donje strane, po dve na krajevima bočnih delova sa lastikom unutar pojasa.Napred su dva kosa džepa od pojasa prema boku. Pozadi, iznad ojačanja su dva kosa džepa sa lajsnama koje se kopčaju čičak trakama. Bočno su našiveni harmonika džepovi sa po tri falte, okrenute prema boku, lastikom u zadnjem porubnom delu, preko kojeg je našivena traka dugmeta sa prečkom i patnom sa podpatnom sa rupicom na slobodnom kraju.